Kiskunlacházi szovjet laktanya

Kiskunlacházi szovjet laktanya

A kommunista diktatúra alatt Magyarországon szigorú rendszerben állomásoztatták a szovjet megszálló alakulatokat, és 1956 után elszigetelték őket a helyi lakosságtól. Ebben az időszakban szinte száz ilyen állomáshely jött létre, amelyek között laktanyák, katonai raktárak és nagyobb épületek is szerepeltek. Ezek az építmények szolgáltak lakóhelyként a szovjet katonáknak és családjaiknak, és akár óvodákat, iskolákat, színházakat és mozikat is magukban foglaltak. A kilencvenes évek elején, miután a szovjet csapatok elhagyták Magyarországot, ezek a létesítmények hirtelen elvesztették korábbi szerepüket, és sokukat újra kellett hasznosítani. Azonban néhány volt szovjet laktanya ma is üresen áll, és ezekben az elhagyatott helyeken találhatunk katonai bunkereket, romos épületeket és hagyott személyes tárgyakat.

Egy ilyen példa a Kiskunlacházán található volt szovjet laktanya, amely ismert a hollywoodi filmekből is. Itt forgattak olyan filmeket, mint az „Ideglelés Csernobilban,” a „Szívlövés”, a „Vér és méz földjén,” és a „Die Hard” ötödik részének néhány jelenetét.

A laktanya repülőtere

A laktanya repülőtere az 1940-es években épült, majd magyar repülőtérként működött a második világháború után. A repülőteret az ötvenes években fejlesztették ki, hogy az új sugárhajtású MiG-15-ös gépek is itt szállhassanak le. 1956 és 1991 között a szovjetek uralták ezt a repülőteret, és a hetvenes években több betonfedezéket is felépítettek a gépeknek. A bázist végül 1991 májusában adták vissza Magyarországnak.

Épületek

A laktanya ugyancsak a negyvenes években épült, majd később kibővítették. Az épületek között volt posta, mozi, színház, kulturális intézmény, étkezde, konyha és tornaterem. Később a területen lakótelep is kialakult, amelyhez bölcsőde és iskola is tartozott, valamint kávézó, újságos és víztorony is épült. A laktanyában tisztek és pilóták éltek családjukkal. 1991 júniusában vonultak ki innen a szovjet csapatok.

Kiskunlacházi szovjet laktanya bunker

Ezt a laktanyát kevésbé fosztották meg értékektől, mint a hasonló létesítményeket, de az értékes dolgok eltűntek az elvonulás után. A területen továbbra is szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben, és kutyákkal őrzik. Néhány részét jelenleg cégek használják, de ezek a területek sem nyilvánosak.