Egy elhagyatott termálfürdő története

Egy elhagyatott termálfürdő története

Érden már a 70-es évek végén tudták, hogy hévíz van a város alatt, de az első kutat csak 1986-ban fúrták meg a helyiek nagy örömére. Egy fénykép is tanúsítja, mennyire boldogok voltak a lakosok, amikor először megmártóztak a feltörő 48 fokos gyógyvízben.

A Termál Hotel kezdeti időszaka

A termál hotel építése a 80-as évek végén kezdődött, egy olyan helyen, ahol korábban uradalmi sóház és kocsma állt. Az alapok ásása közben egy csontvázat találtak, amely ruházata alapján egy szovjet katona maradványa lehetett, de az exhumálás elmaradt, mert a test eltűnt. Az 1990-ben megnyílt 30 szobás fürdő-szállónak kezdetben rengeteg német vendége volt, így gazdaságosan tudott működni és a város egyik kulturális központjává vált.

A fellendülés és a bukás

A fürdő-szálló sikeres működésének csúcsán, miután a termálkút vizét gyógyvízzé minősítették, hidro- és fizikoterápiás kezeléseket is nyújtottak. Ez volt a termál hotel aranykora. Azonban a 90-es évek végén a fővárosban egyre több fürdő nyílt, a német turisták elmaradtak, és a versenytársak árcsökkentése miatt a vendégek száma csökkenni kezdett, miközben a rezsiköltségek az egekbe szöktek.

A végzetes zárás

A szálló 100 szobásra bővítésének terve kudarcba fulladt, mivel a bevont partnerek nem teljesítették kötelezettségeiket, így a cég csődbe ment és a termál hotel 2015 márciusában bezárt. Később kiderült, hogy a bezárás valódi oka anyagi természetű volt. Bár a város fontolgatta a komplexum megvásárlását, de a 450 milliós vételár túl magasnak bizonyult, így a projekt leállt. Azóta az ingatlan állapota folyamatosan romlik.

A jelenlegi állapot

Jelenleg az elhagyatott fürdő az izraelita hitközség tulajdonában van. A város vezetése megvásárolná, de az állami támogatás nélkül nem tudják kigazdálkodni a több száz milliós vételárat és a milliárdos újraindítási költségeket. Egy másik lehetőség egy olyan befektető megjelenése lenne, aki hajlandó 2-3 milliárd forintot áldozni a komplexum felújítására és újranyitására, de már a bontott építési anyag konténeres elszállítása is hatalmas költség lenne.

Csipkerózsika álmában

Amíg ezen lehetőségek valamelyike nem valósul meg, addig a fürdőkomplexum továbbra is Csipkerózsika álmát alussza. Kint egy nagy hideg és egy kis meleg vizes medence, az épület alagsorában pedig három meleg vizes medence található, melyek falait Töreki Ferenc festőművész munkái díszítik. Az udvart gaz lepi el, az alagsor vakolata mállik, az épület beázik, és a falakat penész és gomba borítja.