Újmajor az elnéptelenedett falu

Újmajor az elnéptelenedett falu

A Veszprém melletti Újmajorban található egykor elhagyott szovjet laktanya mára csendes és lakatlan lett. Az épületeket jelenleg katonai gyakorlatok során használják, amikor lőterét ismét elfoglalják. A régebben nagy katonai komplexum volt, minden igényt kielégítő lakóteleppel.

Az Újmajori laktanya jelenleg őrzött és nem látogatható terület, mivel katonai kiképzéseket szolgál ki. A területet a második világháború után a szovjetek foglalták el, és alakították ki a kiterjedt birodalmukat. Ahogyan Szentkirályszabadja híres szovjet laktanyája, az Újmajori terület is egyidejűleg szolgált katonai és lakhatási célokat. Az ott élő katonák számára színvonalas körülményeket biztosítottak, és olyan létesítményeket alakítottak ki, mint a szabadtéri mozi, a bolt, a kávézó, étkezde, könyvtár, játszótér és szauna.

Újmajor szellemfalu ház

A bemutatott térkép és videó alapján a laktanyán belül számos katonai kiképzőteret, fegyverraktárt, szerelőműhelyt, valamint parancsnoki és legénységi lakóépületeket találhatunk. Emellett luxusnak számító kiegészítők is megtalálhatók, mint például a szabadtéri mozi, bolt, kávézó, étkezde, könyvtár, játszótér és szauna.

A laktanya területén élők mindent megtaláltak, amire szükségük volt, így elszigetelten, a belépés tilalmával szemben is szinte hiánytalanul élhették mindennapjaikat. A katonák és családjaik a 1970-es években épült házakban éltek, amelyek békebeli lakótelepeket idéztek, és minden, amit nem találtak meg a laktanyában, azt a közeli Szentkirályszabadja városkában kaphatták meg, ahol posta, kocsma és egészségügyi intézmény is rendelkezésre állt.

A rendszerváltáskor mindkét laktanyát elhagyták a szovjet hadseregek, és később a magyar honvédség örökölte meg a bázisokat. Az Újmajori létesítmény használaton kívüli része lassan az enyészeté, és a természet visszahódítja az értékektől megfosztott házakat, más része azonban még mindig katonai eseményeken vesz részt.

Térkép az újmajori laktanyához