Isla De Las Munecas, avagy a szellembabák szigete

Isla De Las Munecas, avagy a szellembabák szigete

Mexikó fővárosától pár kilométerre, Xochimilco csatornáinak közelében helyezkedik el a világ egyik leghátborzongatóbb turistacélpontja, mely nem más, mint: a Babák Szigete.

A helyi hiedelem szerint a szigetet egy leánygyermek szelleme kísérti, aki mintegy 50 évvel ezelőtt az egyik kígyókkal teli csatornában vesztette életét.

Babák szigete

Régen a Xochimilco-tavat a mexikói-medence jelentős részén elfoglalta. Azonban később a tavat lecsapolták, és mesterséges szigeteket hoztak létre, melyeket csatornák választanak el egymástól. A csatornákon való hajózás rendkívül népszerű mind a helyiek, mind a turisták körében. Az egyik ilyen kis sziget a Babák Szigete, ami tulajdonképpen egy úszó kert.

Don Julian Santana, a sziget egykori gondnoka, egy kislány holttestére bukkant a folyóban. A lány halála olyan mélyen megrendítette, hogy néhány nappal később talált játékbabáját egy fára akasztotta, mint a lány iránti tisztelet jelképét. Santana úgy hitte, hogy a gyermekjáték enyhíti majd a kislány fájdalmát, és segít a sajátján is.

Isla De Las Munecas a babák szigete

Julian úgy érezte, hogy a kislány szelleme a szigeten maradt, és figyeli őt. Hogy kiengesztelje, újabb és újabb babákat hozott, és felakasztotta őket a fákra. Később már rögeszmévé vált, és folytatta a játékbabák felhalmozását a szigeten.

Mindene, beleértve saját termesztésű növényeit is, eladta, hogy babákat vásárolhasson a halott kislánynak. Egyesek szerint ezt csak azért tette, hogy megvédje a kislány szellemét, ami – a helyi legendák és Julian szerint is – még mindig ott kószál a területen.

A helyiek szerint gyakran lehetett hallani gyermeksíráshoz hasonló hangokat a szigetről. A babákban a legenda szerint ma is a gyermek lelke lakozik, és teljes szélcsend idején is néha megmozdulnak, suttognak az arra járóknak. A történetet tovább bonyolítja, hogy Julian 2001-ben ugyanazon a helyen halt meg, ahol a kislány is.

Miután a történetet a sajtó is felkapta, évről évre egyre több turista keresi fel a szigetet. A legtöbben azonban nem mernek partra szállni, így inkább a csónakból nézik meg ezt az egyedülálló jelenséget. A szigetnek már saját honlapja is van, ahol további információkat találhatunk a történetéről.

Több ezer baba lóg a fákon, kerítéseken vagy egyszerűen karóba húzva, és ennek a számának növekedése az újonnan hozott babáknak köszönhető.

Ez a sziget, mely rendkívüli történettel rendelkezik, vonzza a világ minden tájáról érkező kíváncsi látogatót. A helyiek, akik többnyire favágásból élnek, felismerték a szigetben rejlő potenciált, és tovább szőtték ezt az amúgy is félelmetes történetet, ezzel még több turistát vonzva. A mosolygós, szemek és végtagok nélküli, pókhálós babák még ma is egy félelmetes látványt nyújtanak a látogatók számára, akik babonából nap mint nap gyarapítják a sziget különleges lakóinak számát…