Kápolnapuszta a vérben fürdött falu

Kápolnapuszta a vérben fürdött falu

A Vértes hegység területén, Gánt mellett, Székesfehérvártól nem messze található Kápolnapuszta sosem volt egy nagy település, és az évek során teljesen elnéptelenedett. Utolsó lakója is több évtizeddel ezelőtt hunyt el. Ennek ellenére nevét nem szabad elfelejteni, mivel olyan eseményeknek volt a helyszíne, amelyek fontos tanulságokkal szolgálhatnak az utókor számára. Szerencsére egyre több kiránduló érkezik ide látogatni, és a Gánt környékén élőknek is vannak terveik a jövőre nézve.

Kápolnapuszta sorsa 1945. márciusában pecsételődött meg véglegesen, amikor a frontvonal már elérte Fejér megyét, és a szovjet csapatok elértek ebbe a kis faluba. Annak okait pontosan nem lehet tudni, de néhány beszámoló szerint szovjet partizánok korábban fosztogatták és zaklatták a falu elszigetelt lakóit az állóháború idején. Az emberek tűrték ezt egy ideig, de később feljelentéseket tettek.

Egyes jelentések szerint a helyi rendőrség és a szovjet partizánok között tűzharc alakult ki, amely során egyik partizán sikerrel menekült el és később bosszút állt a megszálló csapatok segítségével. Március 16-án a második ukrán front felderítő zászlóalja minden 15 évesnél idősebb férfit kivégezett a faluban.

Más verzió szerint mindez annak köszönhető, hogy két magyar katona, akik civilnek öltöztek, lövöldözni kezdtek a szovjetekre. Az azonban tény, hogy a faluban egyetlen férfi lakos sem maradt életben.

Az asszonyok és a gyermekek nagy része elmenekült a faluból, és a környező településeken telepedett le. 1979-re, amikor Rockenbauer Pál és csapata a „Másfél millió lépés Magyarországon” című sorozatot forgatta, amelyben Kápolnapuszta is szerepelt a Vértesről szóló epizódban, már csak egy lakója maradt a falunak, Farkas László, aki az interjú után egy évvel elhunyt.

Kápolnapuszta temető

Bár hosszú ideig csak a falu temetőjében látszottak a tragédia emlékei, 1993-ban egy keresztet állítottak és márványtáblát helyeztek el az áldozatok tiszteletére. A tábla egyértelmű üzenettel hívja fel a látogatók figyelmét az eseményekre: „Kápolnapuszta lakóinak és áldozatainak emlékére, a múlt örök tanulságaként. Utókor emlékezz: háború, kitelepítés, halál.”

A település napjainkban

2014 tavaszán már csak egy romos épület állt a falu területén, amely egy szellemfaluvá vált, de Gánt polgármestere szerint terveznek egy emlékházat a területen. Ezen kívül minden évben megemlékezést tartanak a tragédia napjáról. Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója pedig ígéretet tett arra, hogy sosem hagyják elhanyagolttá válni a temetőt.

Bár a történelmi emlékhely meglátogatása megrázó élmény lehet, mégis érdemes ezt megtenni. A környéken számos további látnivaló is található. Ilyen a falu végén látható katonai árkok, a Vörösmarty-forrás, a gánti bányamúzeum és a gánti barlang. Magát Kápolnapusztát Gánt felől lehet megközelíteni, Székesfehérvár közelében található.