Szellemváros Szentkirályszabadja közelében

Szellemváros Szentkirályszabadja közelében

A Veszprém melletti Szentkirályszabadja közelében található egy elhagyatott település, melyet bozótos utcák és elhagyott épületek szegélyeznek, létrehozva egy igazi szellemvárost.

Az olvasók számára Szentkirályszabadja inkább a repülőtéréről és az egykori katonai bázisáról lehet ismerős. A repülőtér még ma is működik, de a mellette álló laktanya már több mint 20 éve elhagyatottan áll. Ez a hátborzongató „város” erősen emlékeztet az ukrán Pripjaty városra, melyet egy atomkatasztrófa sújtott.

Az interneten rengeteg fotó és videofelvétel található erről a misztikus helyről, és pletykák szerint egy angol filmstáb is érdeklődött nemrég a lerobbant laktanya iránt, mivel egy katasztrófafilmet terveztek forgatni itt. Azonban ez a projekt csak a tervezés szintjén maradt.

Nem meglepő, hogy egy filmes rendezőt is megihletett ez a helyszín. Az elhagyott városrész szinte azonos a csernobili városkával, és a „szovjet stílusú” laktanya az 1960-as években épült. Orosz és ukrán katonák szolgáltak itt, és saját szubkultúrát hoztak létre, melynek része volt egy iskola, óvoda, mozi és boltok.

Azonban a Szovjetunió felbomlása idején egyre több katona és családja hagyta el ezt a helyet, így a 1990-es évek elejére a terület szinte teljesen elnéptelenedett. Mostanra a természet visszahódította a területet: bokrok, bozótok, fás területek és gaz nőtte be az egykori szovjet várost. Az ott hagyott holmikat nagyrészt már elvitték a fosztogatók. Így vált a repülőtéri laktanya az évek során egy igazi szellemvárossá.