Kínai elhagyatott városok

Vadonatúj Kínai elhagyatott városok

Kínában összesen 260 millió ember találhatna otthonra a szellemvárosokban, amelyek komoly problémákat okoznak Peking legfelső vezetésének. A hitelpiramisok veszélyeztethetik az egész kínai pénzrendszert.

A rendbetétel feladatát Liu Ho miniszterelnök-helyettesre bízták, aki a Harvard egyetemen doktorált. Azonban a szükséges idő és energia hiányában az USA elleni kereskedelmi háború portfólióját is rábízták.

A kínai szellemvárosok keletkezése

Egyrészt az ingatlanspekulánsok támogatásával, olyan lakóparkokat építettek, amelyekre nem volt kereslet. Ennek eredményeként 30 millió lakás maradt tulajdonos nélkül.

Ezen felül milliók vásároltak lakásokat spekuláció céljából, amelyeket nem laknak, de tulajdonosuk reménykedik pénzes vevőben. A Capital Economics szerint az ilyen üres ingatlanok száma eléri a 100 milliót. Tehát összesen 260 millió ember lakhatna a szellemvárosokban, ami Kína számára is hihetetlenül nagy szám.

Évtizedeken keresztül az ingatlanpiac volt Kína gazdasági motorja, de az Evergrande, a legnagyobb ingatlancég, pénzügyi problémái rávilágítottak arra, hogy időzített bombáról van szó. Az óriási projektek hitelre épültek, és amikor lejártak a határidők, a vállalkozók új kölcsönöket kellett felvenniük. Ez vezetett ahhoz, hogy az Evergrande adósságai meghaladták a 300 milliárd dollárt. De nem csak az Evergrande küszködik a hiteltörlesztési problémákkal, hanem más ingatlancégek is hasonló cipőben járnak.

Mi történik, ha meginog az egész hitelpiramis? Vajon a kormány kezelni tudja a pénzügyi válságot? – teszik fel most egyre többen a kérdést.

A pekingi jegybank próbálja megnyugtatni mind a hazai, mind a világ közvéleményét. Sokan külföldön úgy vélik, hogy az Evergrande esetleges csődje hasonló válságot indíthat el, mint a Lehman Brothers 2008-as összeomlása a Wall Streeten.

Csou, a jegybank pénzügyi osztályának igazgatója a hétvégén kijelentette, hogy az Evergrande egy elszigetelt eset. Hozzátette, hogy az ingatlanpiac árai stabilak. A legtöbb ingatlanvállalkozó felelősen gazdálkodik, így jók a pénzügyi mutatóik.

Arra pedig nincs válasz, hogy ki fogja benépesíteni a szellemvárosokat, ahol 260 millió embernek lenne hely.

Városok tervezett célja

Az elhagyatott kínai szellemvárosok különleges környezetet kínálnak, ahol virágzó iparágakat terveztek. Az ilyen területek egyedi vonzerejét az adja, hogy az elhagyott infrastruktúra olyan iparágak lehetőségeivel rendelkezik, amelyek a várostervezés során fejlődtek ki.

A kínai szellemvárosokban található elhagyott területeken olyan tervek is kialakultak, amelyek a gépjárműgyártó üzemeket és részecskeszűrő tisztító üzemeket helyezték volna el. Ezek a tervek arra utalnak, hogy az elhagyott területek új életre kelhetnek azáltal, hogy a már meglévő infrastruktúrát kihasználva új iparágakat vonzanak.

A gépjárműgyártás és a környezetvédelem területén zajló fejlesztések egyaránt jelentős szerepet játszanak az ilyen tervek megvalósításában. Az elhagyott városok újrahasznosítása és az ott található létesítmények felhasználása új lehetőségeket teremthet a régió gazdasági fellendülésére és az iparágak diverzifikálására.