Kínai elhagyatott városok

Vadonatúj Kínai elhagyatott városok

Kínában összesen 260 millió ember találhatna otthonra a szellemvárosokban, amelyek komoly problémákat okoznak Peking legfelső vezetésének. A hitelpiramisok veszélyeztethetik az egész kínai pénzrendszert.

A rendbetétel feladatát Liu Ho miniszterelnök-helyettesre bízták, aki a Harvard egyetemen doktorált. Azonban a szükséges idő és energia hiányában az USA elleni kereskedelmi háború portfólióját is rábízták.

A kínai szellemvárosok keletkezése

Egyrészt az ingatlanspekulánsok támogatásával, olyan lakóparkokat építettek, amelyekre nem volt kereslet. Ennek eredményeként 30 millió lakás maradt tulajdonos nélkül.

Ezen felül milliók vásároltak lakásokat spekuláció céljából, amelyeket nem laknak, de tulajdonosuk reménykedik pénzes vevőben. A Capital Economics szerint az ilyen üres ingatlanok száma eléri a 100 milliót. Tehát összesen 260 millió ember lakhatna a szellemvárosokban, ami Kína számára is hihetetlenül nagy szám.

Évtizedeken keresztül az ingatlanpiac volt Kína gazdasági motorja, de az Evergrande, a legnagyobb ingatlancég, pénzügyi problémái rávilágítottak arra, hogy időzített bombáról van szó. Az óriási projektek hitelre épültek, és amikor lejártak a határidők, a vállalkozók új kölcsönöket kellett felvenniük. Ez vezetett ahhoz, hogy az Evergrande adósságai meghaladták a 300 milliárd dollárt. De nem csak az Evergrande küszködik a hiteltörlesztési problémákkal, hanem más ingatlancégek is hasonló cipőben járnak.

Mi történik, ha meginog az egész hitelpiramis? Vajon a kormány kezelni tudja a pénzügyi válságot? – teszik fel most egyre többen a kérdést.

A pekingi jegybank próbálja megnyugtatni mind a hazai, mind a világ közvéleményét. Sokan külföldön úgy vélik, hogy az Evergrande esetleges csődje hasonló válságot indíthat el, mint a Lehman Brothers 2008-as összeomlása a Wall Streeten.

Csou, a jegybank pénzügyi osztályának igazgatója a hétvégén kijelentette, hogy az Evergrande egy elszigetelt eset. Hozzátette, hogy az ingatlanpiac árai stabilak. A legtöbb ingatlanvállalkozó felelősen gazdálkodik, így jók a pénzügyi mutatóik.

Arra pedig nincs válasz, hogy ki fogja benépesíteni a szellemvárosokat, ahol 260 millió embernek lenne hely.