Új radiátor okosan

radiátor

Radiátor dilemma

Milyen radiátort vegyek? Fűtőtest a legtöbb házban, lakásban megtalálható. Van, néha állítgatjuk, fizetjük a díjakat, takarítjuk róla a port. Annál ritkább, ha vennünk kell egyet. Ráadásul nem zsebből kirántott kisebb összegekről beszélünk, ez komoly befektetés, érdemes hát utánanézni, eszik-e vagy isszák. Először is fontos tisztában lenni vele, hogy radiátor cseréről úgymond korszerűsítésről vagy új szerkezet beüzemeléséről van-e szó? Az első esetben egy már kiépített fűtésrendszerbe kell becsatlakoztatni az eszközt. Míg a másodiknál magát a rendszert is most fogjuk csak kiépíteni és fel kell térképeznünk a teljes fűtőkör hő kapacitását, illetve az egyes helységek fűtésigényét. Egy öt négyzetméteres helységbe értelemszerűen nem kell annyi fűtőtest, mint egy tizenöt négyzetméteres nappaliba. Még jobb, ha légköbmétert néz az ember, hiszen a hő fölfele száll, és a teret bizony ki kell fűteni három méteres belmagasságnál is. Fontos, hogy a betervezett fűtőtest csatlakozása megfelelő legyen, hogy rá tudjuk kötni a meglévő, avagy kiépülő rendszerre. Emellett a teljesítmény sem elhanyagolható szempont, az egyes elemek szükséges hő kapacitásának kiszámításában a szakemberek örömmel nyújtanak segítséget.

Radiátor betervezése

Egy szintén pofonegyszerű szempont, hogy a fűtőtest elférjen. Ezek betervezése általában már a tervezőasztalon megtörténik, és ilyen esetekben nem okoz majd feltörést a méret, ugyanakkor egy meglévő rendszer cseréjénél, amikor már bebútoroztunk, nem mindegy, mennyivel nagyobb, avagy kisebb az új berendezés. Általában véve a következő szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor azon filózunk, a lakás mely pontjára is kerüljön a radiátor.

  • Lehetőleg külső ablak alá. Mind a padlótól, mind az ablakpárkánytól hagyjunk legalább 10-15 cm-nyi helyet.
  • Ha nem tudjuk ablak alá tenni, akkor próbáljuk a lehető legközelebb elhelyezni hozzá. A radiátor ablak helyett ajtó közelében is elhelyezhető, de mindig ügyeljünk rá, merre nyílik az ajtó és hogy alakul ki majd vélhetően a hőáramlás.
  • Ablak nélküli falon nem muszáj megtartanunk az ablak alatti magasságban a készüléket. Ugyanakkor, minél magasabbra tesszük, annál alacsonyabb a hősugárzó hatás. Összességében egy méter fölött már nem javallott elhelyezni.
  • A ház vagy lakás Északi oldala jellemzően hidegebb, így ott érdemes lehet magasabb teljesítményű, vagy több radiátor betervezése. Ez fokozottan igaz, ha rásegít a hatásra az uralkodó szélirány is.

Radiátor választás

Ha már tudjuk, milyen paramétereknek kell eleget tegyen a fűtőtest, további jellemzők alapján kezdhetjük szűkíteni a kínálatot. Egy másik igen lényeges szempont a forma. A három legelterjedtebb a tagos, lap- és a cső-, avagy törölközőszárító https://www.ventil.hu/radiator/ radiátor. Ezek mellett persze számtalan designer álmodta elem létezik a piacon, ha győzzük pénztárcával. A tagos tipikusan egy bordázatra hasonlít, ahogy neve is mutatja, több tagból áll. A régi radiátor típusok tartoznak ide, még fel nem újított iskolaépületekre, kórházakra jellemző. Ez a retro radiátor, ha szabad így fogalmazni. A lapradiátor egy egyszerű téglatest forma, amit általában fémlemezekből préselnek, hegesztenek. Formája és a különféle lapradiátor méretek révén könnyebben elhelyezhető, akár kis helységekben is és viszonylag gazdaságos. A csőradiátor, más néven törölközőszárító a modern fürdőszobák népszerű kelléke, de alkalmazható más helységekben is.

Radiátor beüzemelése

Radiátor szereléséhez mindenképpen hívjunk szakembert! Egy cirkó rendszerből több köbméternyi víz is kiömölhet a szobánkba, ha csak úgy nekiállunk maszekolni rajta, mielőtt a tömítés megakasztaná a további cunamit. Ezeket a rendszereket strangonként szokás lezárni, ilyen időszakokról a szolgáltató általában értesítést ad és ilyenkor van lehetőség a fűtőtestek cseréjére is. Fontos a megfelelő szigetelés, csatlakoztatás. Egy megfelelő szakemberre bízva magunkat sok bosszúságtól szabadulhatunk meg, ráadásul előfordulhat, hogy a régi készüléket is elszállítják. Ezek után persze van még pár lehetőségünk, hogy feldobjuk kissé a lakás részévé vált eszközt. Persze kaphatók már mindenféle színben, de akár magunk is lefesthetjük a fűtőtestet – csak vigyázzunk, milyen festéket választunk a célra. Sokan akasztanak ki díszes párologtatót, alkalmanként virágtartót is a berendezésekre. A lényeg, hogy otthonosan érezzük magunkat. Arra azért ügyeljünk, hogy gyúlékony, éghető anyagot, teszem azt párnát, ruhákat sose hagyjunk rajta, nehogy tűzesetet okozzunk.

RSS
Follow by Email