Kaparófa macskának a legnehezebb helyzetben is!

Kell-e kaparófa macskának?

Röviden igen. A macskák a közhiedelemmel ellentétben nem azért kaparnak, mert figyelmet akarnak felhívni magukra vagy egyszerűen rosszalkodni támadt kedvük, még csak nem is bosszúból és büntetésből. Ez afféle terület megjelölés számukra. Egyfelől a saját szagukat így elhelyezhetik a lakás különböző pontjain, amitől sokkal inkább sajátjuknak érzik a helyet. Másfelől ez a módszer arra is tökéletesen alkalmas, hogy egy kis izgalmat levezessen, kinyújtóztassa a tagjait. A harmadik indok, ami ugyan nem tudatos, de igenis praktikus a cica mindennapokban, hogy a kaparófa macskának afféle manikűr, pedikűr rituáléként szolgál. Karom élesítés közben az elhalt szarurétegek is leválnak.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a kaparászás a cicák alapvető igénye, erről teljesen leszoktatni nem lehet és ne is ajánlatos őket. Akkor viszont igenis indokolt a kaparófa macskának. Ha nem akarjuk, hogy a lakás különböző pontjait jelölje ki magának kaparásra, akkor a legjobb, ha mi biztosítunk számára valamit, amit mi se bánunk és neki is megfelel. Ez viszont egyáltalán nem azt jelenti, hogy szerezzünk valamit, az majd biztos jó lesz. Ennél azért valamivel jobban meg kell figyeljük kedvencünk szokásait ahhoz, hogy ne lőjünk bakot.

A kaparófa macskának mikor felel meg?

Először is nézzük meg valamelyest, miért pont ott kapar a macskánk, ahol? Ebben a cicák bizony különböznek, így az, hogy a kaparófa macskának más és más helyen kell helyet kapjon a lakásban, az is biztos. Vannak, akik az ajtó táján, a bejáratnál akarják azonnal otthagyni a „névjegyüket”, hogy tudassák, itt az ő területük határa. Vannak olyan cicák, akik a közös élettérben szeretik elhelyezni a nyomukat, ott, ahol a legtöbbet tartózkodik a család, ezáltal a gazdi(k) szaga is eleve a legerősebb. Ez szokásainktól függően vagy a kanapé, vagy az ágy környéke lesz. Így fordulhat elő, hogy a cicánk a bútort, vagy az ajtót kezdi ki.

Emellett a cicáknak egyéb kívánalmaik is akadnak. Van, aki vízszintesen, van, aki függőlegesen és van, aki döntött felületen szeret kaparni. Ha már esetleg láttad, hogyan szereti csinálni, érdemes ezt leutánozni azzal, amit konkrétan számára kijelölni szeretnél. A kaparófa macskának tetszetős, ha emellett még az anyagába is szívesen mélyeszti a karmát. Van, amelyik cica a, aki fán szereti élezni, van, aki textilen, esetleg papírdobozt, mindegyiküknek más és más az ízlése. Mielőtt beruháznánk egy többtízezer forintos macska mászókába, nem árt, ha ezt ezeket a szempontokat előtte leteszteljük.

Amire az elhelyezés és az anyag mellett még érdemes odafigyelni, az a kialakítás. A kaparófa macskának akkor lesz elfogadható, ha stabil. Sok lakásban találni olyan kialakításokat, ahol sajnos illeg billeg, imbolyog, így biztosan nem tudja kellően megfeszíteni a mancsait. Azt is érdemes mérlegelni, hogy mennyire nehezítettük meg a cicánk dolgát. Egy idősebb állat, vagy egy kicsit lustább, elnehezültebb nem biztos, hogy élni halni fog a magas mászókázásért.

A kaparófa macskának tetsző elhelyezése

Ha már tudjuk, milyen kaparófára van szükségünk, több módon is megoldhatjuk a beszerzést. Van, aki inkább a macska kaparófa házilag legyártott változatára esküszik. Ez egyfelől egy kellemes foglalatosság, biztosak lehetünk benne, hogy a mi szagunk már rajta lesz, mikor végzünk. Másfelől ügyességünktől függően egyedivé is tehetjük ezt a tárgyat. A kaparófa macskának készül, de a mi otthonunkban valójában egy ugyanolyan tárgy, mint a többi, amit érdemes lehet valahogy beleilleszteni a berendezésbe. Egy egyedileg elkészített darabban jobban elengedhetjük a fantáziánkat.

Viszont sokkal nehezebb elkészíteni. A kaparófa macskának nem mindig könnyen kivitelezhető, ezért sokan választjuk a boltban megvásárolható darabokat. Ezeknél érdemes egy kicsit megerőltetni magunkat, mert nem csak a klasszikus henger alakú létezik. Vannak földre fektetett, falra függőlegesen helyezhető darabok, domború kialakításúak, és könnyen rendelhetünk online is belőlük. Ezután már csak az elhelyezést kell jól megválasszuk.

Alapjáraton nem a világ legnagyobb problémája, ha nem sikerül rögtön olyan helyre tenni ezt a bútordarabot, hogy a kaparófa macskának tetsző legyen. Próbáljuk ki, ha cicánk használni kezdi, nagyon jó, ha nem, még kísérletezhetünk más elhelyezéssel is. Ha már mancsa nyomát látni valahol a lakásban, érdemes annak közelében elhelyezni.

A kaparófa macskának vonzó akkor lesz, ha mindenközben a korábban használt kaparóhelyet eltüntetjük. Lefedhetjük szikszalaggal, régi bútordarabokat kidobhatunk, javíttathatjuk, a lényeg, hogy motiváljuk finoman az új birtokbavételére. Sok cica igen kíváncsi és szeretik a neki szánt ajándékokat, így erre is lehet az elején apellálni.

A kaparófa macskának szánt kialakításai

Mint említettem, mielőtt nekiállnál a legnagyobb berendezést megrendelni, jó, ha a saját cicád igényeit feltérképezed. A legtöbb macska mászókán legalább egy kaparófa található, valójában a függőleges tartóoszlopokat előszeretettel vonják be egy olyan felülettel, ami erre alkalmassá teszi őket. Ez nem s baj.

Ellenben nem minden cica vágyik pont ilyen kaparófára. Megveheted te a mászókát azért, hogy legyen hol bújócskázzon, játsszon, de lehet, hogy fölösleges arra apellálnod, hogy a karmát is itt fogja élesíteni. A kaparófa macskának akkor jó, ha z ő igényeire van szabva, hiszen amilyen kis kényesek, akár még el is utasítják azt, ami nekik nem tetsző.

RSS
Follow by Email